fbpx
Därför ska du outsourca systemutvecklingsprojekt

Datum

Myterna kring outsourcing är många, men fördelarna väger över. Tidsskillnaden kan till och med vara en fördel, säger Fredrik Rudberg som har lång erfarenhet av att driva outsourcade utvecklingsprojekt.

Fredrik Rudberg är VD, IT-arkitekt och systemutvecklare, och har bott och arbetat i Chiang Mai, Thailand de senaste tjugo åren. Han är ansvarig för Hire Quality Software i Thailand som arbetar med outsourcing av systemutvecklingsprojekt.

Fredrik Rudberg har lång erfarenhet av att driva outsourcade systemutvecklingsprojekt mot start-ups, scale-ups och mellanstora kunder. Han berättar i sitt webbinarium om sina många erfarenheter av outsourcingprojekt inom flera olika områden, och om fördelarna för företag som väljer att outsourca till Hire Quality Software i Thailand.

Myter kring outsourcing

Meningarna om outsourcing är delade. Men någonting som är klart är att det finns många myter om outsourcing. De flesta brukar handla om kompetens och språk-/kommunikationsbarriärer. En annan myt har att göra med det faktum att kunden och leverantören arbetar i olika tidszoner. Det kan bli en viss utmaning med att exempelvis hitta mötestider när kunden sitter någonstans i Europa, medan utvecklingsteamet sitter i Thailand. Men utifrån Fredriks erfarenheter är det något som sällan utmynnar i större problem – tidsskillnaden är faktiskt ofta tvärtom en fördel. När du börjar din arbetsdag har ditt outsourcing-team redan arbetat i fyra timmar.

Ytterligare en myt är att outsourcing leder till sämre kvalitet. Det finns såklart en fördel med att arbeta med saker inhouse, då du kan känna dig mer i kontroll av projektet. I de projekt Fredrik har arbetat har han aldrig sett någon skillnad på kvalitet. Hire Quality Software har stor exponering mot start-ups och scale-ups där nya innovativa lösningar baserade på ny teknik utvecklas – ofta med hög komplexitet och med högra krav på kvalitet. 

Kombinera outsourcing med agila metoder

Något annat som gör att vissa kan vara tveksam till outsourcing är att man ofta arbetar med agila metoder eller DevOps, vilket kan tyckas vara svårt. Men efter Fredriks femton år av att arbeta med diverse samarbetsverktyg så har han och Hire Quality Software blivit experter på just kommunikation. Framförallt vad gäller arbete remote och i agila projekt.

Outsourcing är inte bara en kostnadsfråga

Så, varför väljer många att outsourca utomlands? Jo, det är faktiskt inte bara en kostnadsfråga som många tror. I många fall handlar det om att det kan vara svårt att hitta resurser inom det område du söker lokalt. Outsourcing är också en fördel ifall du själv vill fokusera på andra saker inom ditt företag eller har toppar där du har större behov av utvecklingsresurser. 

Fyra olika outsourcingalternativ

Om du och ditt företag är intresserad av att outsourca erbjuds fyra olika typer av outsourcing, beroende på vad för typ av uppdrag du har.

Projektåtaganden till fast pris

För dessa typer av uppdrag kommer kunden med ett projekt och får ett offertförslag i retur. Är kraven inte satta från kundens håll hjälps vi åt med det. När det gäller projektåtaganden är det viktigt att definiera vad som är in scope, de fastställda kraven, och vad som är out of scope, alltså det som kan dyka upp längs vägen.

Projektåtaganden kan för kunden uppfattas som lägre risk då du vet att du kommer få en produkt tillverkad. Ofta tillkommer det dock saker under tiden som du bör räkna med i din budget. Alternativt måste du vara noga med att hålla dig till den ursprungliga kravbilden, där ytterligare önskemål om funktionalitet läggs på en lista för eventuell implementation senare. 

Projektåtaganden till löpande pris

De flesta projekten är projekt där kunden inte riktigt har en helt klar kravbild utan söker mer research och utveckling. Där är det främsta arbetet att ta fram exempelvis prototyper och att arbeta fram scopet. För dessa typer av projekt är det vi som leverantör som är tydliga med att det inte kommer att kunna göras till fast pris. Men det är fortfarande ett projektåtagande då det förses med ett helt team av resurser som projektledare, utvecklare, arkitekter och testare. 

Dedikerad utvecklare eller team till fast månadspris

I dessa typer av uppdrag är leverantören inte ansvarig för en leveransklar produkt. Här ansvarar istället vi som leverantör för att tidsredovisa exakt det som utvecklarna arbetar med, och att förse teamet med hårdvara, licenser för verktyg och så vidare. Våra utvecklare är resurser i kundens projekt. 

Dedikerad utvecklare till löpande pris eller fast antal timmar

Detta passar ofta kortare typer av projekt. Det kan exempelvis vara att granska kod och ge en generell utvärdering, eller att anlita grafiska designers som inte arbetar heltid. 

Är du intresserad av att prata mer om outsourcing? Hör av dig till oss! Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar. 

Dela inlägget