fbpx
Vad betyder MVP – Minimum Viable Product – och när ska man tillämpa det?

Datum

Att utveckla en produkt enligt MVP innebär att du väljer bort allt utom kärnan i produkten. Syftet är bland annat att snabbt komma ut på marknaden.
Vad är MVP och varför ska man använda det?

MVP är en förkortning av Minimum Viable Product och på svenska använder man oftast översättningen minsta livskraftiga produkt, alternativt minsta mätbara förhandstitten. Det definierar en produkt som är den absolut minst fungerande versionen men som ändå ger ett värde till användaren direkt vid lanseringen.

Att utveckla en produkt enligt MVP innebär att du väljer bort allt utom kärnan i produkten. Kvar är enbart det som krävs för att produkten ska fungera. Man bygger också in ett flertal mätpunkter som ger feedback till företaget hur produkten används och upplevs av kunden. Detta anses vara bästa praxis för många typer av utvecklingsprojekt och särskilt för mjukvaruprodukter.

När du står inför ett projekt med en tillhörande utmaning att förhålla dig till både tid, kvalitet och budget – då är det rätt tillfälle att jobba enligt modellen MVP.

Varför använder man sig av MVP i projekt?

Syftet är att snabbt komma ut på marknaden, få feedback från riktiga användare och kunna fatta välgrundade beslut för hur du ska fortsätta utveckla produkten för att tillföra ännu mera värde.

Eftersom det är den enklaste versionen av din produkt så har det inte kostat dig lika mycket tid eller pengar som en färdigutvecklad lösning skulle ha gjort, om din produkt inte skulle fungera på marknaden. Nu har du kanske lagt ner tre månader istället för åtta månader för att komma ut på marknaden.

Fyra fördelar med MVP:
Tre punkter som är utmärkande för ett MVP-projekt:
Två områden där du aldrig ska kompromissa i en MVP

Produkten behöver vara tilltalande och användarvänlig från början för att fungera i längden. Att använda sig av grafiska designers istället för att låta dina utvecklare jobba med det grafiska är en bra idé. Slösa inte dina resurser på fel saker. Grafiska designers behöver inte vara alls dyrt, speciellt inte  i kombination med en svensk modell för outsourcing.

Samma sak gäller för den generella kvaliteten på produkten. Du låter inte dina utvecklare testa sin egen kod och du lanserar inte en produkt som har uppenbara fel eller svagheter.

Fördelar för användarna

Produkten löser redan användarnas problem, trots avskalad design eller brist på ytterligare funktioner. De kan använda produkten löpande under tiden som ni utvecklar fler funktioner och tillför mervärde. De upplever att produkten är en riktig produkt om den har de viktigaste funktionerna, användbarhet och utseende. Sen kan de dessutom ge feedback och input på hur de vill att slutresultatet ska bli.

Varför arbetar man inte alltid enligt MVP?

MVP lämpar sig inte för alla typer av projekt. Om du vet exakt vad och hur du ska göra så är en MVP inte lämplig. Då kanske du kan återanvända material eller lösningar och arbeta mer detaljerat i projektplanen.

Om du däremot ska utveckla något helt nytt där du har många idéer, men inget riktigt konkret – då är MVP en bra idé. Bygg upp kärnan som gör att produkten är fungerande, och låt sedan se vad som efterfrågas av användarna.

Har du en bra idé eller ny lösning du vill ta fram? Då bör du definitivt överväga en MVP.

Vill du veta mer om MVP?
Hör av dig till oss! Vi berättar gärna mer.

Picture of Jennyh Persson
Jennyh Persson

HR- & marknadsansvarig
0706-44 16 67
jennyh.persson@hirequality.se

Dela inlägget